In de feestelijke periode van het jaar is het versieren van de kerstboom een geliefde traditie. Maar hoe pak je dit nu het beste aan? We delen graag een aantal handige tips om je te helpen je kerstboom moeiteloos te versieren, zonder gedoe met lampjes of frustraties op de bank. Na het volgen van deze gids zul je als een professional je kerstboom kunnen versieren en genieten van een prachtig versierde boom gedurende de hele kerstperiode. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen!

Tip 1: Volgorde van versieren

Begin met de lampjes, gevolgd door slingers en dan de kerstballen en andere versieringen. Dit zorgt voor een nette uitstraling. Gebruik een snoer in plaats van een net voor de lampjes, omdat dit gemakkelijker te verdelen is. Slingers zijn handig om kale plekken in een natuurlijke boom te verbergen.

Hoeveel lampjes heb je nodig?

De hoeveelheid lampjes hangt af van de hoogte van je boom. Een algemene vuistregel is ongeveer 100 lampjes per halve meter hoogte.

Boom HoogteAantal Lampjes
0.5 meter50 – 100 lampjes
1 meter150 – 200 lampjes
1,5 meter250 – 300 lampjes
2 meter350 – 400 lampjes
Tabel lampjes in de boom

Duw sommige lampjes wat dieper in de boom voor meer diepte.

Hoeveel kerstballen heb je nodig?

Ook de hoeveelheid kerstballen is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Hier zijn wat richtlijnen:

Boom HoogteAantal Kerstballen
0.5 meter15 – 20 kerstballen
1 meter20 – 35 kerstballen
1,5 meter40 – 55 kerstballen
2 meter55 – 80 kerstballen
Tabel kerstballen in de boom

Tip 2: Begin bovenaan

Begin altijd bovenaan met versieren om het overzicht te behouden. Werk van boven naar beneden met lampjes en ballen om te voorkomen dat je al geplaatste decoraties verstoort. Als je slingers gebruikt, begin dan ook bovenaan en wikkel ze voorzichtig naar beneden. Duw de slingers tussen de takken zodat er nog ruimte overblijft voor ballen en andere decoraties.

Tip 3: Grote ornamenten onderin, kleine bovenin

Een slimme manier om je kerstboom evenwichtig te versieren, is door grote ornamenten onderaan op te hangen en kleine bovenaan. Begin met het groeperen van de ornamenten van groot naar klein voordat je begint met versieren. Plaats eerst de kleinere ornamenten bovenaan de boom en werk geleidelijk naar beneden. Start met de ornamenten die je in overvloed hebt, zodat je ze gelijkmatig over de hele boom kunt verdelen.

Tip 4: Kleurcoördinatie voor je kerstboom

Zorg ervoor dat de kleuren van je kerstboom passen bij de rest van je interieur en je persoonlijke woonstijl. Dit zorgt voor een harmonieus geheel in je huis.

Kies een kleurenpalet en blijf daarbij, tenzij je bewust een bonte kerstboom wilt creëren, waarin je verschillende kleuren combineert. Ga voor twee of drie kleuren om een elegante en gebalanceerde uitstraling te bereiken. Een klassieke combinatie is bijvoorbeeld rood en wit. Als je andere kleuren verkiest boven rood, overweeg dan gouden of zilveren ballen in combinatie met jouw favoriete kleur. Lees meer over verschillende stijlen en kleurcombinaties voor je kerstboom!

Tip 5: Vergeet de onderkant niet

Om je kerstboomdecoratie helemaal af te maken, is het essentieel om ook de onderkant van de boom te versieren. Plaats een echte kerstboom in een mooie pot of mand. Als je een kunstkerstboom gebruikt of een speciale standaard hebt, kun je een aantrekkelijk dekentje of een speciale mand gebruiken om de standaard te verbergen. Leg cadeautjes rond de boom om extra sfeer toe te voegen en een gezellige sfeer te creëren!

Tagged in:

, ,