Denk jij na over een interieurdesign opleiding en heb je hier enkele vragen over? Bijvoorbeeld uit welke onderdelen de opleiding bestaat of hoe lang de opleiding duurt? Op al deze vragen vind je een antwoord in dit artikel. 

Verschillende fases

Uit welke onderdelen een opleiding bestaat hangt af van waar je deze volgt. Bij NIA Academie bestaat de interieuropleiding uit drie fasen en duurt anderhalf jaar. 

Fase 1:

Het eerste deel van de interieuropleiding bestaat uit het leren van kleurtoepassingen, bouwkunst stromingen, visuele presentatie en trendwatching. Het gebruik van kleuren en materialen bepaalt de sfeer van een ruimte. Daarom leer je meer over de toepassingen van kleur. Daarnaast is een interieur trendgevoelig en is het daarom belangrijk om te leren hoe je trends kunt voorspellen en in de gaten kunt houden. 

De eerste fase bestaat uit 12 lesdagen en 4 modules:

  • Kunstgeschiedenis & stijlperiodes, waarin je meer leert over de verschillende stijlen en stromingen.
  • Moodboarding/visuele communicatie, leer kiezen hoe je de juiste beelden gebruikt bij een presentatie.
  • Professioneel kleurplan, een evenwichtig kleuradvies opstellen.
  • Trendwatching, meer weten dan wat er in de winkels ligt.

Fase 2:

Deel 2 van de opleiding tot interieurdesigner richt zich op het technische gedeelte. Je kent nu de basis en kunt kleuren toepassen, weet hoe je moet communiceren met de klant en hoe je trends kunt volgen. Het volgende onderdeel bestaat uit het leren tekenen van plattegronden, waar nodig in 3D. Na het volgen van dit onderdeel kun je bij een intake met een klant een concept ontwikkelen van een inrichtingsplan voor een particuliere woning.

Fase 3:

In de laatste fase ga je dieper in op de techniek van het tekenen van plattegronden. Je leert meer over perspectief en schaalmodellen. Bovendien leer je meer over lichtplannen en interieurtextiel. In deze fase vergroot je jouw kennis en vaardigheden zodat je ook aan de slag kunt als designer voor werk- of kantoorruimtes. De laatste fase bestaat uit 4 modules:

  • Interieurtextiel, leer meer over het belang van textiel voor interieur.
  • Professioneel lichtplan, hoe geef je een goed lichtadvies?
  • Verdiepende ontwerpmodule, breid je portfolio uit en leer nieuwe visualisatietechnieken.
  • Eindopdracht, breng alle opgedane kennis samen in je eindopdracht.

Conclusie

Een interieurdesign opleiding omvat een rijk palet aan onderdelen, van theoretische kennis tot praktische vaardigheden. Door deze bouwstenen samen te voegen, worden studenten uitgerust met de tools en inzichten die nodig zijn om de uitdagingen van de interieurontwerpwereld met vertrouwen aan te gaan.