Bordspellen zijn niet alleen voor kinderen. Er zijn tal van geweldige bordspellen voor volwassenen die zorgen voor urenlang vermaak. Of je nu van strategie, samenwerking, avontuur of creativiteit houdt, er is voor ieder wat wils. Hier zijn de top 10 bordspellen voor volwassenen die je zeker eens moet proberen.

1. Codenames

Codenames is een spannend en intellectueel uitdagend spel waarbij spelers in teams moeten samenwerken om geheime agenten te identificeren met behulp van cryptische aanwijzingen. Elk team heeft een spymaster die één-woord aanwijzingen geeft om hun team te helpen de juiste agenten op het bord te vinden. Dit spel vereist strategisch denken, goede communicatie en een flinke dosis creativiteit. Codenames is ideaal voor een avond met vrienden of familie en biedt eindeloos veel herspeelbaarheid dankzij de vele mogelijke combinaties van woorden en aanwijzingen.

2. Ticket to Ride

Ticket to Ride is een strategie- en avonturenspel waarin spelers proberen de meeste spoorwegverbindingen tussen steden te bouwen. Het spel is eenvoudig te leren, maar biedt veel diepgang, wat het ideaal maakt voor zowel casual spelers als serieuze bordspel fanaten. Spelers verzamelen kaarten van verschillende kleuren die overeenkomen met spoorlijnen op de kaart, en gebruiken deze kaarten om routes te claimen en punten te scoren. De spanning neemt toe naarmate de beschikbare routes schaarser worden, en strategische planning is essentieel om de overwinning te behalen.

3. Catan

Catan, ook wel bekend als Kolonisten van Catan, is een klassiek strategie spel waarin spelers nederzettingen bouwen, grondstoffen verzamelen en ruilen, en proberen de grootste beschaving op te bouwen. Elke speler begint met twee nederzettingen en wegen, en het spel draait om het verzamelen van grondstoffen zoals hout, baksteen, graan, schapen en erts. Door het slim ruilen en strategisch bouwen, kunnen spelers hun territorium uitbreiden en punten verdienen. De combinatie van geluk en strategie maakt elke speelervaring uniek, en de interactie tussen spelers zorgt voor een dynamisch en meeslepend spel.

4. Pandemic

In Pandemic werken spelers samen als een team van specialisten om vier dodelijke ziektes te bestrijden die de wereld bedreigen. Het spel vereist intensieve samenwerking en strategische plannen, omdat elke speler een unieke rol heeft met specifieke vaardigheden die cruciaal zijn voor het redden van de wereld. Spelers moeten steden genezen, onderzoeksstations bouwen en medicaties ontdekken om de ziektes uit te roeien voordat de tijd op is. De constante dreiging van nieuwe uitbraken en de noodzaak om snel te handelen maken Pandemic een spannend en uitdagend spel.

5. Carcassonne

Carcassonne is een tegel leg spel waarin spelers landschapstegels plaatsen en hun volgelingen inzetten om punten te verdienen. Elke tegel vertegenwoordigt een stukje van het middeleeuwse landschap, zoals wegen, steden, kloosters en velden. Spelers moeten strategisch hun volgelingen plaatsen als ridders, monniken, struikrovers of boeren om maximale punten te behalen. Het spel is eenvoudig te begrijpen, maar biedt veel strategische mogelijkheden, waardoor het zowel toegankelijk als uitdagend is. De prachtige illustraties en de eindeloze variëteit aan mogelijke landschappen maken elke speelervaring uniek.

6. Azul

Azul is een prachtig ontworpen spel waarin spelers tegels verzamelen en strategisch plaatsen om de mooiste patronen te creëren. Het spel is geïnspireerd door de kleurrijke keramische tegels die de muren van het koninklijk paleis van Evora in Portugal sieren. Spelers kiezen tegels van fabrieks displays en plaatsen ze op hun persoonlijke bord om punten te scoren. Het spel vereist een goed oog voor detail en planning, omdat je moet anticiperen op de bewegingen van je tegenstanders en de juiste tegels moet kiezen om je patronen te voltooien.

Azul bordspel uitleg

7. 7 Wonders

In 7 Wonders leiden spelers een beschaving door drie tijdperken heen, waarbij ze hun steden ontwikkelen en wonderen bouwen. Het spel biedt veel strategische keuzes en heeft een hoge herspeelbaarheid dankzij de verschillende kaarten en strategieën. Elke speler krijgt kaarten met gebouwen die ze kunnen bouwen, zoals militaire structuren, civiele gebouwen, commerciële gebouwen en wetenschappelijke gebouwen. Door slim te kiezen welke kaarten te spelen en welke door te geven aan je buren, kun je je beschaving laten bloeien en punten scoren. De prachtige illustraties en het thematische ontwerp maken 7 Wonders een visueel en strategisch genot.

8. Scythe

Scythe speelt zich af in een alternatieve geschiedenis van de jaren 1920, waarin spelers strijden om macht en middelen in een post-WO I wereld. Het spel combineert gebiedscontrole, grondstoffenbeheer en mechs voor een diepgaande en meeslepende ervaring. Spelers nemen de rol aan van leiders van verschillende facties, elk met unieke vaardigheden en doelen. Door middel van verkenning, uitbreiding, uitbuiting en eliminatie proberen spelers hun territorium uit te breiden en hun factie te versterken. Scythe biedt een rijke en gedetailleerde spelervaring met prachtige componenten en een diep strategisch spelverloop.

9. Terraforming Mars

In Terraforming Mars werken spelers samen en concurreren ze om Mars bewoonbaar te maken door projecten te voltooien en grondstoffen te beheren. Het spel biedt veel strategische diepgang en een thema dat zeker zal aanspreken bij liefhebbers van sci-fi en strategie. Spelers nemen de rol aan van bedrijven die streven naar het terraformen van Mars door de temperatuur te verhogen, oceanen te creëren en zuurstof niveaus te verbeteren. Door middel van projectkaarten, die technologische innovaties en gebouwen vertegenwoordigen, proberen spelers punten te scoren en bijdragen aan het gemeenschappelijke doel. Terraforming Mars biedt een meeslepende en uitdagende spelervaring met veel variatie en herspeelbaarheid.

10. Dixit

Dixit is een creatief en visueel verbluffend spel waarin spelers verhalen bedenken bij mysterieuze illustraties. Het spel bevordert creativiteit en verbeelding, en is een geweldige keuze voor een ontspannen en toch boeiende spelavond. Elke ronde neemt een speler de rol aan van de verteller, die een kaart uitkiest en een zin, woord of geluid geeft dat bij de illustratie past. De andere spelers kiezen vervolgens een kaart uit hun hand die volgens hen het beste bij de beschrijving past, en alle kaarten worden geschud en onthuld. Spelers proberen te raden welke kaart van de verteller is, en punten worden verdeeld op basis van de juiste en verkeerde antwoorden. Dixit biedt een unieke en magische spelervaring die spelers aanmoedigt om hun verbeelding de vrije loop te laten.