Soms is het nodig om mollen te verjagen, vooral als je tuinplanten verdwijnen of je gazon bedekt wordt met molshopen. Mollen kunnen aanzienlijke schade aanrichten in tuinen en landbouwgebieden. Dus, hoe kun je mollen effectief bestrijden?

1. Mollen verjagen met geuren: Gebruik mollencarbid of knoflook

Je kunt mollencarbid gebruiken om mollen te verjagen. Graaf een molshoop open, strooi mollencarbid in de gang, voeg water toe en sluit de hoop snel. Het carbid creëert een stinkend gas dat de mol verdrijft vanwege de sterke geur.

Sommige mensen proberen mollen te verjagen met knoflook vanwege de geur, maar dit is meestal minder effectief dan mollencarbid.

2. Mollen verjagen met trillingen in de grond

Mollen houden niet van trillingen in de grond. Er zijn speciale apparaatjes die trillingen afgeven in de mollengangen om mollen te verjagen. Houd er rekening mee dat mollen meestal niet ver weg gaan en snel terugkomen als de trillingen stoppen.

3. Mollen vangen met een mollenval

Sommige mensen willen mollen vangen en/of doden. Je kunt dit doen met een mollenval. Er zijn twee methoden: mollenklemmen en mollenvallen. Mollenklemmen zijn wreed en doden de mol, terwijl mollenvallen de mol levend vangen zodat je hem elders kunt vrijlaten.

4. Mollen verjagen met geluid: Ultrasoon, metaal of flessen

Mollen hebben een hekel aan geluid. Ultrasoon geluid kan mollen verjagen, maar sommige mensen kunnen de piepjes horen. Je kunt ook geluid creëren door metalen voorwerpen in de gang te plaatsen of plastic flessen met de bovenkant boven de grond en de open onderkant in de mollengang.

5. Mollen bestrijden met water

Mollen bestrijden met water is meestal niet effectief, behalve bij jonge mollen in zware kleigrond.

6. Planten die mollen afweren

Sommige planten, zoals keizerskroon, kruisbladwolfsmelk en tuingloxinia, kunnen mollen op afstand houden vanwege hun geur. Ze moeten in groepjes worden geplant voor effectiviteit.

Wat is een kruisbladwolfsmelk?

Kruisbladwolfsmelk (Euphorbia lathyris) is een kruidachtige plant met langwerpige bladeren gerangschikt in een kruisvorm op de stengel. Met opvallende groenig-gele bloemen in schermen en zaden in driedelige capsules, staat deze plant bekend om zijn giftigheid, veroorzaakt door latex. Hoewel soms gebruikt in de traditionele geneeskunde, vereist het voorzichtigheid. Interessant genoeg wordt het sap van kruisbladwolfsmelk ook wel eens ingezet voor biologische bestrijding van mollen in tuinen vanwege de irriterende werking op hun huid.

Wat is tuingloxinia?

Stel je voor dat de tuingloxinia, ook wel bekend als Incarvillea delavayi, een plant is met grote trompetvormige bloemen. Deze bloemen zijn een mix van paarsroze aan de buitenkant en oranjegeel aan de binnenkant. Deze plant komt oorspronkelijk uit China en ziet er echt mooi uit!

Nu, deze plant houdt van een speciale plek om te groeien. Hij voelt zich het beste in grond die niet te nat is, vooral in de winter. Dus, als het te veel regent, kan dat slecht zijn voor de plant. De tuingloxinia houdt ook van veel zonlicht, dus zet hem op een plek waar veel zon is.

Mollen zijn kleine diertjes die onder de grond leven en tunnels graven. Als je deze plant in de tuin hebt, is het belangrijk dat de grond niet te nat wordt omdat mollen graag in vochtige grond wonen. Dus, als je ziet dat de grond te nat is, kan het een goed idee zijn om de plant op te graven en op een drogere plek te zetten. Of je kunt de plant bewaren tijdens de winter, vergelijkbaar met hoe mensen dahliaknollen bewaren.

Het doel is om mollen diervriendelijk te verjagen zonder schade aan te richten aan de grond, planten of andere dieren. Zorg ervoor dat je geen schadelijke bestrijdingsmiddelen gebruikt en mollen in leven laat als je ze vangt. Breng gevangen mollen naar beboste gebieden waar ze zich thuis voelen.

Wat mollen niet kunnen verdragen?

Sterke geuren: mollen hebben een hekel aan sterke geuren, zoals die van mollencarbid of knoflook. Deze geuren kunnen hen verjagen.

Trillingen: mollen houden niet van trillingen in de grond, dus apparaten die trillingen veroorzaken, kunnen hen ontmoedigen.

Geluid: ultrasoon geluid kan mollen verjagen. Het is echter belangrijk op te merken dat sommige mensen deze geluiden ook kunnen horen en ze als storend kunnen ervaren.

Het verwijderen van molshopen

  • Om molshopen weg te krijgen, kun je de aarde voorzichtig terugscheppen en egaliseren met een hark.
  • Zorg ervoor dat je de aarde niet te stevig aandrukt, omdat dit de gangen van de mol kan beschadigen en ze kunnen terugkeren.
  • Blijf alert en herhaal het verwijderingsproces als er nieuwe molshopen verschijnen.

Het is belangrijk om te onthouden dat mollen nuttige dieren zijn in de natuur, omdat ze helpen bij het beluchten van de grond en het bestrijden van insecten. Als je kunt, probeer dan diervriendelijke methoden te gebruiken om mollen te ontmoedigen en te verplaatsen, in plaats van ze te doden.

Tagged in:

,